Lijnmarkt 30 3511 KJ Utrecht KVK 3404592

Categories

Flickr Photogallery

Subscribe Newsletter

subscribe with FeedBurner

CV-ketel onderhoud

  • juli 10, 2017 at 11:32 am
verwarming

Een CV-ketel mag dan wel zo goed als onzichtbaar zijn in het huis, het is wel het apparaat dat elke dag intensief gebruikt wordt en voor een groot deel verantwoordelijk is voor het comfort in een huis. De CV-ketel is verantwoordelijk voor de centrale verwarming van een woning en als het een combiketel betreft is deze naast de verwarming ook nog eens verantwoordelijk voor het warme tapwater waar onder gedoucht kan worden of dat gebruikt kan worden in de keuken.

Om deze luxe voortdurend te kunnen gebruiken is het van belang dat de CV-ketel met regelmaat onderhouden wordt. Dit wordt gedaan om de ketel zo efficiënt mogelijk te laten stoken maar ook om te voorkomen dat er opeens een storing optreedt tijdens gebruik, zo een storing heeft namelijk tot gevolg dat u woning meer verwarmd wordt en dat u niet meer lekker warm kan douchen. Heb je nou geen zin om veel onderhoud te hebben en onnodig teveel te betalen? Dan zou je kunnen kiezen om Infrarood panelen te plaatsen in huis. Omdat de meeste mensen nog de ouderwetse CV-ketel gebruiken gaan we dit hieronder verder uitleggen.

Waar bestaat het onderhoud uit

Het onderhoud van een CV-ketel bestaat uit verschillende onderdelen. De verschillende onderdelen in een CV-ketel worden nagelopen op slijtage en vervuiling, vervuiling is in de meeste gevallen gewoon schoon te maken maar bij slijtage zal het onderdeel in de meeste gevallen vervangen moeten worden. Teveel vuil of slijtage zorgen ervoor dat de CV-ketel niet meer zo efficiënt mogelijk werkt. Er wordt dus meer gas verbruikt dan nodig en dat is natuurlijk zonde van de energierekening.

Daarnaast wordt gecontroleerd of de instellingen van de CV-ketel nog beter afgestemd kunnen worden met het verbruik. Veel mensen weten niet dat een CV-ketel ingesteld kan worden, maar door de juiste instellingen bij een bepaald gebruik kan er flink gas worden bespaard, wederom ten gunste van de portemonnee. Daarnaast is het natuurlijk ook duurzamer voor het milieu.

De waterdruk in de CV-ketel wordt gecontroleerd, mocht de druk te laag zijn zal men de ketel moeten bijvullen. Echter kan deze klus ook relatief simpel zelf gedaan worden, dit bespaart weer arbeidsloon aan de monteur voor u.

Wanneer CV-ketel onderhoud

CV-ketel onderhoud wordt doorgaans eens in de 2 jaar uitgevoerd. Dit is ook afhankelijk van hoe intensief de ketel gebruikt wordt. Als u bijvoorbeeld 2 maanden van huis weg bent geweest, en de ketel is in die tijd uitgeschakeld, is het onderhoud weer 2 jaar uit te stellen. Het is ook mogelijk dat u een onderhoudscontract heeft bij een bedrijf, in dat geval zal het bedrijf beslissen hoe vaak zij de ketel zullen onderhouden. Het is hoe dan ook verstandig om de handleiding goed na te lezen waarin u vaak kun vinden hoe vaak het CV-ketel onderhoud uitgevoerd dient te worden.